05 Jul
Cum gestionăm anxietatea?

Există o serie de strategii și tehnici care pot ajuta la diminuarea anxietății. Iată câteva sugestii care ar putea fi utile:


1. Respirație profundă: Folosește tehnici de respirație profundă pentru a-ți calma sistemul nervos.

Inspiră adânc prin nas ducând aerul inspirat cât mai jos spre abdomen, menține aerul câteva secunde, apoi expiră încet prin gură. Repetă acest proces de câteva ori până când simți că anxietatea scade.

Respirația profundă se mai numește și respirație diafragmatică și prin exersarea acesteia cu regularitate dobândim o normalizare a pulsului, a bătăilor inimii, a tensiunii arteriale și un răspuns emoțional de liniștire, calm și relaxare atunci când ne aflăm în condiții de stres.

Reamintește-ți doar, să respiri calm, lent, liniștit și profund..

Poți testa respirația în trei timpi, sau în patru timpi...adică 3 secunde inspir, 3 secunde mențin, 3 secunde expir, 3 secunde pauză. Sau 4 secunde inspir, 4 secunde mențin, 4 secunde expir, 4 secunde pauză.

Adesea nu acordăm suficientă importnță respirației noastre deși, respirația noastră este esențială pentru a fi în viață. Ne începem călătoria pe pământ cu o inspirație și ne încheiem călătoria aici cu o expirație. 

Pe tot parcursul vieții respirăm în mod inconștient și automat pentru a rămâne vii. Cum respirăm? Aici este povestea.

Pentru rezultate optime antrenează respirația profundă, conștientă minim 5 minute dimineața și seara, cât și ori de câte ori te confrunți cu perioade sau evenimente mai stresante și/sau cu emoții intense.


2. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică poate ajuta la eliberarea de endorfine, substanțe chimice care induc starea de bine și reduc anxietatea. Realizează exerciții fizice regulate, precum mersul pe jos, alergarea, yoga sau înotul.


3. Tehnici de relaxare: Încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, vizualizarea ghidată sau hipnoterapia. Aceste tehnici ajută la reducerea nivelului de anxietate și la îmbunătățirea stării generale de bine.


4. Evită stimulanții: Redu consumul de cofeină, alcool și tutun, deoarece acești stimulanți pot agrava anxietatea. În schimb, optează pentru ceaiuri de plante cu efect calmant sau apă pentru a-ți hidrata organismul.


5. Organizează-ți timpul: Planifică-ți activitățile și sarcinile într-un mod structurat și eficient. A avea o rutină bine stabilită și a prioritiza sarcinile te poate ajuta să te simți mai în control și să reduci anxietatea asociată cu sentimentul de suprasolicitare.


6. Mută atenția pe ceea ce îți este benefic: Înlocuiește gândurile negative cu gânduri pozitive și realiste. Învață să recunoști și să corectezi distorsiunile cognitive, cum ar fi catastrofizarea sau suprageneralizarea.


7. Caută suport social: Împărtășește-ți preocupările și emoțiile cu prietenii, familia sau un psihoterapeut. A vorbi despre anxietatea pe care o simți poate oferi o perspectivă nouă și sprijin emoțional.


8. Învață tehnici de gestionare a stresului: Exersează tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi tehnici de rezolvare a problemelor, prioritizarea și delegarea sarcinilor, și învățarea să spui "nu" atunci când simți că ești copleșit.


9. Ține un jurnal. Da, exact așa cum faceai atunci când erai copil. Ține un jurnal în care să notezi cum te simți și la ce te gândești în fiecare zi.


10. Lucrează cu un specialist care te poate asista, ghida și însoți prin aceste momente de dificultate. Cere sprijin și ușurează-ți modul în care navighezi prin viață.


Dacă ți-a plăcut articolul dă un share acestei postări și facilitează accesul la informație.

Larisa Herculea Andronic

Psihoterapeut și Hipnoterapeut

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.